360 Graden Feedback om medewerkers te boeien

Assessment en feedback liggen in MyTalentBoard in elkaars verlengde. Assessment heeft vooral betrekking op het zelfbeeld van de medewerker. Met feedback krijgt de medewerker een oordeel van zijn of haar omgeving en suggesties voor het verdere ontwikkelproces. MyTalentBoard combineert beoordeling en feedback. Hierdoor verschuift de nadruk van toetsing van het resultaat van het leerproces naar toetsing van het leerproces op zich: assessment-for-learning in plaats van assessment-of-learning. Een manier waarop dat mogelijk is, is via zogenaamde 360 graden feedback.

Wat is 360 graden feedback?

Wil je als medewerker de voortgang van je ontwikkelproces bespreken, en doe je dat alleen op basis van feedback van de manager? Dan spreken we van eendimensionale feedback. Als er ook ruimte is voor de mening van de medewerker, en deze dus een gelijkwaardige gesprekspartner is in het feedback of beoordelingsgesprek, dan spreken we van 180 graden feedback.

Steeds vaker zien we echter dat wordt gekozen voor 360 graden feedback, en dat is heel begrijpelijk. Bij 360 graden feedback worden namelijk meerdere partijen gevraagd om feedback te geven, niet (alleen) de manager of medewerker zelf. Dit kunnen collega’s, coaches of zelfs klanten zijn.

Het voordeel van 360 graden feedback is dat het functioneren van de medewerker vanuit verschillende perspectieven wordt beoordeeld. Zo wordt onder andere voorkomen dat een sterke (of juist afwezige) band tussen manager en medewerker de beoordeling vertroebelt. Misschien is iemand geen teamspeler in de organisatie, maar wel erg klantvriendelijk. Via 360 graden feedback kan dit in kaart worden gebracht.

Wil jij medewerkers mogelijkheid geven om zich te blijven ontwikkelen, en hun ontwikkeling te toetsen via 360 graden feedback? Je bent slechts één klik verwijderd van een gratis demo van ons platform, waarmee je dit eenvoudig realiseert.

Demo aanvragen

360 graden feedback

360 graden feedback voorbeeld

We geven een voorbeeld van hoe een 360 graden feedback ronde kan worden uitgevoerd in MyTalentBoard. Medewerkers doorlopen hierbij de volgende stappen:

  1. Eerst wordt er bepaald aan welke competentie er gewerkt gaat worden, bijvoorbeeld “Klantgerichtheid”.
  2. Vervolgens kan er een training rondom klantgerichtheid binnen het platform worden gevolgd. Hier leer je wat klantgerichtheid inhoudt en welk gedrag ervoor nodig is om deze competentie te ontwikkelen.  
  3. Medewerkers stellen vervolgens zelf een “feedbackteam” samen door het mailadres, de naam en de relatie met deze personen (klant, collega, manager/coach) in te vullen. Hierbij dienen meerdere mensen uitgenodigd te worden, om een compleet beeld van de vooruitgang op de gekozen competentie te krijgen.

360 graden feedback formulier

4. MyTalentBoard verzamelt alle feedback. Men kan gekregen feedback vergelijken en krijgt een beeld van hoe anderen vinden dat hij of zij scoort op bepaalde competenties. Medewerkers zien dus meteen of ze vooruitgang hebt geboekt na het leren (assessment-for-learning).

360 graden feedback voorbeeld

 

Op deze manier maakt 360 graden feedback onderdeel uit van een strategisch opleidingsplan en een Persoonlijk Ontwikkel Plan (POP). Wil je niet alleen aan de slag met 360 graden feedback binnen jouw organisatie, maar ook een bijbehorend opleidingsplan opstellen voor jezelf of jouw medewerkers? Download dan ons gratis format hiervoor:

Download nu jouw Strategisch Ontwikkelplan

 

360 graden feedback formulier invullen

Assessment, verandering, 360 graden feedback!

Assessment-of-learning geeft cijfers en bewaakt kwaliteit. Assessment-for-learning, via 360 graden feedback, genereert actief leergedrag, levert feedback waar medewerkers op letten, en helpt hen om nieuw gedrag eigen te maken. MyTalentBoard ondersteunt het volledige proces en maakt leren boeiend!

Laat het ons weten als je meer informatie wilt over hoe 360 graden feedback via MyTalentBoard verloopt.

Bedankt voor je bericht. We nemen spoedig contact met je op!