Waarom een assessment?

Een verkeerde aanname van een nieuwe medewerker brengt vaak verborgen maar zeer hoge kosten met zich mee. Wij staan nog steeds versteld als managers vertellen dat ze aan een handdruk genoeg hebben om te weten hoe iemand in elkaar steekt. En vertrouwen op wat iemand vertelt in het interview of hoe die persoon zichzelf beschrijft op social media, in een CV en/of motivatiebrief. Of vertrouwen op wat een vroegere werkgever of medewerker hen vertelt (referenties) of wat de nieuwe medewerker op sociale media post. 

Alle elementen zijn een deel van de puzzel, maar de sterkste voorspelling van later gedrag (in de brede zin van het woord, dus zowel taak-, intra- en interpersoonlijk gedrag) op de werkplek is nog altijd het uitvoeren van een assessment. 

NIEUW: customized testen!

Welke middelen zet je in? 

Een assessment stelt je in staat om functierelevant gedrag van iemand op diverse manieren te onderzoeken. Dit is een ideaal uitgangspunt om latere voorspellingen te doen.

Een belangrijke voorwaarde is dat het assessment wetenschappelijk onderbouwd is. MyTalentBoard gebruikt onder andere de Big 5 als tool. Psychologen onderschrijven dat deze vijf persoonlijkheidsdimensies de beste manier zijn om iemand te beschrijven. Het volstaat niet om alleen het IQ van de kandidaat te testen. Persoonlijkheid, drijfveren en aanleg op competenties is minstens even belangrijk om iemands professionele profiel in kaart te kunnen brengen. Daarom maken wij gebruik van TMA, OTM, DISC en de TalentCheck!

Daarnaast adviseren wij om meerdere collega’s te betrekken bij de selectie. Dat verhoogt de validiteit en haalt de vooroordelen gedeeltelijk weg. Wij geloven niet in een 100% objectieve aanpak omdat je met mensen te maken hebt. Organisaties kunnen hier ook hun steentje aan bijdragen. Vaak stellen ze al dertig jaar dezelfde vragen. Dat is verontrustend. Daarom heeft MyTalentBoard telkens vernieuwde vragen die helpen bij het selecteren van de juiste man of vrouw op de juiste plaats.

Waar gebruik je het voor?

Als je al jouw assessment rapportages naast elkaar legt vind je daar in 99,9% van de gevallen dezelfde overeenkomsten. Wij zijn van mening dat het telkens opnieuw ondergaan van een assessment pure tijd- en geldverspilling is. Dat hebben wij ondervangen door een assessment te gebruiken als fundament in MyTalentBoard.

Onze klanten gebruiken een assessment niet alleen om de juiste kandidaat te vinden, maar ook als coachingtool. Daarnaast wordt de assessmentdata ingezet om training en opleiding dusdanig vorm te geven dat de investeringen daarin ook renderen. Gegarandeerd!

Als laatste kun je met de assessmentdata ook successieplanning vormgeven of teams samenstellen. Denk bijvoorbeeld aan overnames. Het assessment is perfect om in te schatten wie sterk is waarin.

Van wie is de data?

Bij assessments kun je niet voorbijgaan aan de digitalisering. MyTalentBoard is daar een sprekend en succesvol voorbeeld van. Onze algoritmen genereren een automatisch rapport dat hypotheses genereert, maar het is belangrijk om die altijd aan te vullen met meerdere observaties. Daarom is de feedbackomgeving in MyTalentBoard integraal onderdeel van het ontdekken, inzetten en ontwikkelen van medewerkers. Feedback geeft namelijk aan hoe anderen naar jouw talenten kijken.

TalentCheck: duidelijke en simpele rapportages!

Omdat wij persoonlijke ontwikkeling willen stimuleren en faciliteren is de medewerker eigenaar van zijn of haar assessment data. Als je eenmaal eigenaar bent van een eigen MyTalentBoard omgeving, blijf je eigenaar. Een leven lang. Hiermee stimuleren wij gebruikers actief aan de slag te gaan én te blijven. 

In de nabije toekomst zullen assessments steeds meer online plaatsvinden. Dit zal wat koudwatervrees bij bedrijven losmaken. Aan de andere kant zijn efficiëntie en kostenvoordelen bij een online benadering immens. 

Meer weten over onze assessments? Stuur ons jouw gegevens!

Bedankt voor je bericht. We nemen spoedig contact met je op!