Personeel aantrekken

De arbeidsmarkt staat op z’n kop. Er zijn momenteel 133 vacatures terwijl daartegenover maar 100 werkzoekenden staan. Dat betekent dat het erg lastig is om mensen te vinden. Maar is dat ook zo? Of moeten werkgevers anders gaan recruiten? De meeste bedrijven richten zich op externe kandidaten, maar wat als er andere manieren zijn om talent aan te trekken?

Medewerkers aantrekken

Een goede manier om personeel aan te trekken is door een sterk employer brand op te bouwen. Werkzoekenden zijn vaak op zoek naar bedrijven met een sterk merk en een positieve reputatie. Door te investeren in employer branding, kun je potentiële kandidaten aantrekken en hen motiveren om bij jouw bedrijf te solliciteren. Employer branding kan bestaan uit zaken als het aanbieden van aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, het geven van goede trainingen en het bieden van ontwikkelingsmogelijkheden en het creëren van een prettige werkcultuur.

Externe recruitment

Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat een positieve sollicitatie-ervaring kan bijdragen aan het aantrekken van talent. Door het wervingsproces soepel en transparant te laten verlopen, kun je potentiële kandidaten positief beïnvloeden. Zorg ervoor dat de sollicitatieprocedure duidelijk is en dat de kandidaat tijdig feedback ontvangt. Externe recruitment is wel tijdrovend en duur. Daarnaast is het een groot risico de voorkeur te geven aan externe kandidaten terwijl een bestaande medewerker de ambitie en (verborgen) talenten heeft om de vacature in te vullen. Gevolg: vertrek van een loyale medewerker die zijn volgende stap ergens anders zoekt! Daarnaast zien we dat veel starters gedurende de eerste maanden weer verdwijnen door slechte pre- en on-boarding. Naast externe recruitment zijn er zeker andere manieren om personeel aan te trekken.

Waarom intern kandidaten werven?

Een van de meest effectieve manieren is door te focussen op het aantrekken van interne kandidaten. Dit zijn werknemers die al in dienst zijn bij het bedrijf en die mogelijk klaar zijn voor een nieuwe uitdaging. Van interne kandidaten weet je als werkgever exact wat je kunt verwachten. Je hebt inzicht in de talenten, hoe hij of zij deze de afgelopen periode ontwikkeld heeft en welke drijfveren aanwezig zijn die hem of haar motiveren. Je hebt ook inzicht in de ambities van al je medewerkers.

Interne kandidaten zijn verder van onschatbare waarde omdat ze:

  • Gewend zijn met de processen en procedures
  • Beschikken over alle benodigde IT-inloggegevens
  • Bekend zijn met de bedrijfscultuur
  • Kennis hebben van alle producten en/of diensten

Trek het juiste personeel aan met MyTalentBoard

Met MyTalentBoard ga je altijd voor een 100% match door bij het begin te onderzoeken of de kandidaat de juiste motivatie en competenties heeft. Je ziet direct wat de medewerker nog nodig heeft om te groeien in zijn of haar nieuwe rol. Medewerkers hebben tijd nodig om in hun nieuwe rol in het bedrijf te groeien. Vaak haken ze het eerste jaar al af vanwege allerlei redenen. Met MyTalentBoard vind je niet alleen de juiste medewerker voor de juiste plek. Je boeit en (ver)bindt ze waardoor kennis, kunde en gedrag behouden blijft voor de organisatie. Door deze verschillende strategieën toe te passen, kun je het juiste talent vinden en behouden.

Meer weten over ons platform? Vul je gegevens in en wij nemen contact met je op!

Bedankt voor je bericht. We nemen spoedig contact met je op!