Personeelsverloop effectief aanpakken

Binnen organisaties kennen we zowel gewenst als ongewenst personeelsverloop. Vooral ongewenst personeelsverloop is in de huidige arbeidsmarkt niet wat je wilt; het gaat hierbij om het verlies van medewerkers die rendabel zijn voor het bedrijf (ze presteren goed en bezitten kennis of skills die niet zomaar over te dragen zijn aan anderen).

In deze krappe arbeidsmarkt kan het extra verleidelijk voor medewerkers zijn om 'te gaan lopen’ zodra ze iets niet zint; er is werk genoeg en medewerkers kunnen gunstige arbeidsvoorwaarden onderhandelen. Des te belangrijker om als werkgever stil te staan bij de vraag waarom jouw personeel de organisatie verlaat, en deze oorzaken aan te pakken. De meest voorkomende oorzaken van ongewenst verloop zijn:

  • De verkeerde man/vrouw op de verkeerde plek oftewel een mismatch
  • Gebrek aan doorgroei- en/of ontwikkelmogelijkheden
  • Slechte pre- en/of on-boarding

 

Strategisch Ontwikkelplan:
Antwoord op Personeelsverloop

Eén van de oorzaken van ongewenst personeelsverloop is het gebrek aan (door)groeimogelijkheden. Het opstellen van een duidelijk Strategisch Ontwikkelplan, oftewel een opleidingsplan voor de gehele organisatie, is daarom essentieel. Het ontwikkelplan beschrijft talentontwikkeling bij alle medewerkers, leer- en ontwikkeltrajecten, bedrijfsopleidingen en het creëren van een lerende organisatie.

MyTalentBoard heeft een format ontwikkeld, waarmee je aan de hand van vijf stappen invulling geeft aan een Strategisch Ontwikkelplan voor jouw organisatie. Download het gratis, en bind medewerkers voortaan door ze een gedegen ontwikkelplan aan te bieden waarmee hun persoonlijke en professionele groei geborgd is!

Download nu het ontwikkelplan 

Ongewenst personeelsverloop: een duur ‘grapje’

Het verliezen van personeel betekent in de meeste gevallen dat je op zoek moet naar een vervanger. En de daarmee gepaard gaande kosten kunnen enorm zijn. Kosten worden o.a. gemaakt gedurende:

  • Tijdelijk vervangen van de vertrekkende medewerker
  • Het uitzetten van een vacature
  • Selectieprocedure voor het selecteren van de juiste kandidaat
  • Administratieve afwikkeling
  • Inwerken van nieuwe medewerkers


Op jaarbasis kost het al snel €100.000 (!) wanneer vier mensen vertrekken en nieuwe mensen moeten worden aangetrokken
 

Een hoog personeelsverloop is vaak een signaal dat er iets niet goed zit binnen de organisatie. Is er genoeg gedaan om een mismatch te voorkomen en is de nieuwe medewerker tijdens de pre- en on-boarding voldoende voorbereid zodat deze weet waaraan hij of zij begint? En...kennen we de ambities van de nieuwe medewerker, kun je als organisatie daar iets aan bijdragen (persoonlijke en professionele groei), en is die bijdrage bekend bij de medewerker? 

 

MyTalentBoard:
Structurele Oplossing voor Personeelsverloop

Het opstellen van een Strategisch Ontwikkelplan is een mooie eerste stap om de (door)groeimogelijkheden binnen jouw organisatie in kaart te brengen en te communiceren. Wil je personeelsverloop structureel aanpakken?

MyTalentBoard is een laagdrempelige tool om het terugdringen van verloop een handje te helpen. Mismatches worden voorkomen, pre- en on-boarding wordt vanaf het werven van nieuw talent geborgd, persoonlijke ontwikkelplannen worden in een handomdraai gefaciliteerd. Ambities worden werkelijkheid en de employee experience staat als een huis.

Voor professionele en persoonlijke ontwikkeling stel je binnen het platform diverse leerlijnen ter beschikking; medewerkers definiëren stappen die ze willen maken om zich persoonlijk te ontwikkelen (digitale POP), en leidinggevenden worden ontzorgd om het goede gesprek met hun medewerkers te voeren.

Mobiliteit wordt bevorderd met het delen van interne (korte) opdrachten door HR of management. Medewerkers matchen hun talenten en drijfveren met beschikbare projecten. Zo krijgen ze een idee van andere mogelijkheden binnen het bedrijf. Het is een laagdrempelige manier om uit de comfortzone te stappen en onbenut potentieel optimaal in te zetten voor een vacature of project.

Met ons digitale platform krijg je met een druk op de knop inzicht in de (verborgen) capaciteiten van de organisatie. Dit ontbreekt in veel organisaties waardoor ongewenst personeelsverloop onbewust wordt gestimuleerd. Bovendien geef je zo invulling aan opdrachten waar je voorheen wellicht een externe kracht voor had ingehuurd, en maak je dus beter gebruik van het beschikbare potentieel in de organisatie. Daarmee geef je je medewerkers ook de uitdaging die ze nodig hebben om geboeid te blijven, en dus niet de intentie krijgen om de organisatie te verlaten.

Wil jij personeelsverloop terugdringen? En dat meetbaar maken? Laat je dan eens inspireren door onze opzet van een Strategisch Ontwikkelplan en download het direct.

Download nu het ontwikkelplan

Of neem vrijblijvend contact op met onze adviseurs voor meer informatie:

 

Bedankt voor je bericht. We nemen spoedig contact met je op!