Hoe haal je meer rendement uit je recruitmentproces?

Het recruitmentproces is het volledige traject van kandidaten zoeken en werven tot het uiteindelijk aannemen van een nieuwe werknemer. In de afgelopen tijd is dit proces uitgebreid en ingewikkelder geworden. Er wordt niet langer alleen een vacature gepubliceerd. Recruiters zoeken zelf ook actief naar latent werkzoekenden op sociale media.

Stappen verbeteren in jouw recruitmentproces

Een recruitmentproces wordt in gang gezet als een organisatie een bepaalde vraag naar arbeid heeft. Meestal is dat in de vorm van een vacature, maar het kan ook een project zijn. Om de werving in gang te zetten moet er eerst een functieprofiel worden opgesteld om een nieuwe medewerker aan te nemen.

Stap 1 – Vacature intake

Een vacature-intake is cruciaal in het recruitmentproces. In een vacature-intake stelt HR verdiepende vragen over de competenties en ervaring die gevraagd worden. Hiermee voorkom je een mismatch later in het recruitmentproces.

Stap 2 - Werving

Is het duidelijk naar wie er gezocht moet worden, dan kan de werving gestart worden. De werving start met het opstellen van een wervingstekst. Deze tekst kan als basis worden gebruikt voor het posten van de vacature op MyTalentBoard, sociale media en het benaderen van latent werkzoekenden.

Stap 3 – Selectie

De selectiefase kan per organisatie, maar ook per functie verschillen. Voor iedere functie moet worden bepaald of de kandidaat daadwerkelijk over bepaalde gevraagde competenties beschikt.

Het juiste talent vinden begint bij intern werven

Het is slim om een vacature eerst binnen je eigen organisatie uit te zetten. Het grote voordeel van intern werven, ten opzichte van extern werven, is dat de sollicitanten al ‘bekend’ zijn. Je hebt al inzicht in hun functioneren, de manier waarop ze zich de afgelopen periode hebben ontwikkeld en of hun talenten passen bij de vacature. Daarnaast is de sollicitant al bekend met de organisatiecultuur. Een interne sollicitant heeft daarnaast ook een kortere inwerkperiode of onboarding nodig. Intern werven is daardoor goedkoper dan extern werven.

Hoe zet je MyTalentBoard in als tool binnen jouw recruitmentproces?

Met MyTalentBoard beschik je over een interne en externe database met potentiële kandidaten. Omdat deze mensen ooit op een functie hebben gereageerd bij jouw organisatie of omdat ze zichzelf hebben ingeschreven in MyTalentBoard en op zoek zijn naar een nieuwe baan.

In de talentpool van MyTalentBoard kun je zelf op zoek naar mensen met specifieke kwaliteiten voor een vacature. Het grote voordeel van de talentpool is dat je al uitgebreide gegevens hebt over deze mensen. Alle mensen in MyTalentBoard zijn al gescreend. Een assessment is dus niet meer nodig. Dat scheelt veel tijd en geld in het wervings- en selectieproces.

Externe kandidaten komen via een unieke url rechtstreeks in een eigen MyTalentBoard omgeving waarin hen gevraagd wordt hun CV te uploaden en de werkstijlentest te maken. Met behulp van assessments kunnen competenties worden getest.

Ontdekken hoe jij MyTalentBoard kunt inzetten als ondersteuning van jouw recruitmentproces? Neem contact met ons op!

Bedankt voor je bericht. We nemen spoedig contact met je op!