Het Verhaal van Sheena & Mark

Sheena Iyengar wordt wereldwijd gezien als grootste expert op het gebied van keuzestress. Samen met Mark Lepper deden zij een onderzoek op een markt. De ene dag kregen consumenten de keuze uit 6 verschillende soorten jam en de andere dag maar liefst 24.

De tafel met 24 soorten jam trok veel meer bekijks dan die van 6, echter de meerderheid van de mensen kochten niets. Bij de tafel met 6 soorten kwamen structureel minder mensen kijken maar consumenten kochten 10 keer zoveel als aan de tafel van 24. Meer opties zijn aantrekkelijk maar werken ook verlammend.

De jam is een mooie metafoor voor veel mensen die een keuze moeten maken uit een oneindig aantal opleidingsmogelijkheden. Alleen het HBO telt 2.295 opleidingen aan 80 onderwijsinstellingen. De overvloed aan opties zorgt ervoor dat mensen vaker niet kunnen kiezen. En van niet kiezen worden we ongelukkiger dan van wel kiezen.

Voordat je kiest adviseren we je eerst wat dieper te graven in jezelf. Belangrijke vragen beantwoorden over welke kant je op wilt, wat je drijfveren zijn, welke talenten je hebt en wat jouw grote ambitie is in het leven. Wetenschapper Wijnants (2019) zegt hierover: 'zonder groter plan zijn keuzes slechts lapmiddelen voor de korte termijn'.

MyTalentBoard helpt jou, samen met een adviseur, met het kiezen van een opleiding die bij jouw profiel past!

Ga terug naar Studie Keuze Advies!