Talent management voor een toekomstbestendig bedrijf

“Eén van de grootste hindernissen die organisaties hebben bij het aantrekken of juist behouden van talent, is dat ze niet definiëren wat ze precies zoeken”, zegt Lidewey van der Sluis, hoogleraar Strategisch Talentmanagement aan de Nyenrode Business Universiteit. “Talent moet passen bij je visie als organisatie en je strategie voor de toekomst. Pas als je deze zaken helder voor ogen hebt, is het duidelijk wat voor skills je daarbij nodig hebt.

Volgens Lidewey zijn skills ook tijdgebonden en vergankelijk. Kennis veroudert en de strategie van een bedrijf kan veranderen. Wie vandaag een talent is, is dat misschien morgen niet meer. Werknemers kunnen aanleg hebben voor iets, maar die aanleg moeten ze kunnen ontwikkelen in een stimulerende omgeving om te voorkomen dat het onbenut blijft.

Daarom is strategisch talentmanagement zo belangrijk; hiermee wordt talent binnen de organisatie in kaart gebracht en zodanig ingezet dat zowel de organisatie als het talent kan opbloeien.

Wat is talentmanagement?

Talent management is dus belangrijk om de capaciteiten binnen je organisatie te benutten, maar wat is talent management nu precies? Talent management draait om het signaleren van talent binnen een organisatie, talent behouden en om talent ontwikkelen op een manier die past bij de strategie en doelstellingen van de organisatie.

Tip talent management

Een opleidingsplan opstellen en uitvoeren is dé manier om talent te borgen en te laten ontwikkelen, en daarmee cruciaal voor talent management. Via ons Strategisch Ontwikkelplan bieden we je GRATIS de mogelijkheid om aan de slag te gaan met strategisch talent management! Download het direct:

Download nu jouw Strategisch Ontwikkelplan

wat is talent management

 

Waarom wordt talent management steeds belangrijker?

Je moet als organisatie goed bedenken welke mensen er passen bij de organisatie die je wilt en kunt zijn. Die vraag moet je je eigenlijk elke dag stellen. Dan kom je ook weer bij de vraag wat de bedoeling is van de organisatie. De beste kandidaat bestaat niet, dat weten we nu wel. Wie de beste is, is subjectief, contextueel en ook heel erg afhankelijk van factoren zoals de dynamiek in de organisatie, het energieniveau, de ambitie, en de organisatiecultuur”, aldus Lidewey.

Met strategisch talent management ga je op zoek naar mogelijkheden om het talent binnen de organisatie, en het te werven talent, af te stemmen op de behoeften, doelen en visie binnen de organisatie.

Hoe richt je talent management in?

Niet iedere organisatie heeft de kennis en expertise in huis om talent management zo in te richten dat het meetbaar bijdraagt aan de missie en doelstellingen van de organisatie. Wat kun je nu concreet doen om talent management goed in te richten? 

 • Stel een duidelijk kader vast over talent en talent management dat aansluit bij de doelstellingen van de organisatie 
 • Inventariseer de ambitie/doelstellingen van de organisatie in relatie tot talent
 • Onderzoek met organisatie/medewerkers welke talenten bepalend zijn voor succes
 • Stel benodigde profielen vast met bijbehorende kennis/vaardigheden/gedrag 
 • Maak een vlootschouw door de volgende vragen te beantwoorden: 
  • Wat is jullie definitie van een talent?
  • Hoe maak je potentieel in relatie tot performance meetbaar? 
  • Welk talent is nu aanwezig? 
  • Wat is ervoor nodig om het gat tussen aanwezig en benodigd talent te dichten? 
  • Hoe kun je dat aantrekken/ontwikkelen? 
 • Bepaal welke interventies nodig zijn voor ontwikkelbehoeften 
 • Help leidinggevenden/medewerkers bij invulling en voortgang van hun ontwikkeling 
 • Monitor ontwikkelvoortgang en zorg voor goede en bruikbare rapportages 

Hoe talent management vertalen naar concrete acties?

Voor managers die met hun handen in het haar zitten over hoe ze talent management aan kunnen pakken en werknemers de stimulerende omgeving kunnen bieden die ze nodig hebben, biedt MyTalentBoard de ideale uitkomst. Via ons online platform krijgen individuele werknemers en/of hele teams toegang tot innovatieve tools waarmee ze hun talenten sneller ontdekken, beter inzetten en gemakkelijker ontwikkelen. MyTalentBoard heeft een Ikea-model ontwikkeld waarmee talent management direct vertaald wordt naar concrete acties.

Ben jij bezig met strategisch talent management? En wil je weten of jouw plan potentie heeft? Wij denken graag met je mee!

Bel 040 - 202 9361 of mail ons voor een afspraak!  

talent management

Wil je meer informatie over hoe je werknemers kunt blijven binden en boeien? Of ben je op zoek naar tips over hoe je een onboarding programma samenstelt? Bekijk de informatie op onze site, of neem contact op met onze experts om hier met behulp van MyTalentBoard mee aan de slag te gaan!

Bedankt voor je bericht. We nemen spoedig contact met je op!