Personeelsverloop Terugdringen

Kosten van ongewenst verloop worden door veel bedrijven onderschat. Er valt enorm veel te besparen op verloopkosten met minimale ingrepen. De meest voorkomende oorzaken van ongewenst verloop zijn:

  • Verloop door mismatch
  • Gebrek aan doorgroeimogelijkheden
  • Slechte onboarding

Mismatch

95% van de organisaties geeft aan dat een foute aanname het moreel van hun team ooit heeft beïnvloed. 60% heeft ervaring met aangenomen collega’s die niet overweg konden met collega’s. Cultuur is een grote drijfveer geworden om kandidaten aan te trekken en een productieve omgeving te behouden waarin medewerkers met plezier werken. MyTalentBoard geeft inzicht welke kandidaat of kandidaten goed past/passen bij de bedrijfscultuur. 

Gebrek aan doorgroeimogelijkheden

80% van de medewerkers geeft aan dat een gebrek aan doorgroeimogelijkheden de reden is om te stoppen met hun baan. Vooral de jongste generatie medewerkers is ambitieus. Ze willen snel carrière maken en zoeken uitdagingen. Als dat niet binnen de huidige organisatie kan zoeken ze verder. Hierdoor zien werkgevers hun talenten eerder vertrekken.

Interne mobiliteit is dé manier om medewerkers tevreden te houden en de vertrekratio te verlagen. Laat medewerkers eens switchen van functie of afdeling. Zo ontwikkelen ze zich zowel in de breedte als in de diepte. 

Door medewerkers regelmatig te laten rouleren haal je bovendien meer uit hun capaciteiten waardoor ze beter inzetbaar blijven in de toekomst. Je boost de deskundigheid van je hele organisatie. Als medewerkers hun vaardigheden verbreden en kennis vergroten, groeit de organisatie ook. En dat is zeker in deze tijd, waarin bepaalde vaardigheden in rap tempo hun waarde verliezen, erg belangrijk.

Slechte Onboarding

De cijfers: 5% van de nieuwe medewerkers stopt al na de eerste dag. Twintig procent is weg binnen de eerste 45 dagen. En bijna één op de drie nieuwe medewerkers verlaat de organisatie voor het einde van het eerste jaar. Zonde, want het vinden van de juiste kandidaat kost, zoals iedereen in HR weet, veel tijd, inspanningen en geld

Het begint op het moment dat de organisatie 'ja' zegt tegen de sollicitant. Wie slim is bereidt de medewerker al voor die eerste werkdag voor op zijn nieuwe job. Want er gaan vaak flink wat weken zitten tussen de aanname en de eerste werkdag, en je wilt de euforie bij het tekenen van de arbeidsovereenkomst vasthouden.

Die eerste periode is ook het meest bepalend: de nieuwe medewerker beslist dan of hij blijft of voortijdig afhaakt. 

MyTalentBoard
meetbare reducering van verloop

MyTalentBoard is een laagdrempelige tool om het terugdringen van verloop een handje te helpen. Mismatches worden voorkomen omdat medewerkers en de organisatie precies weten welke drijfveren en talenten aanwezig zijn. Onboarding wordt vanaf het werven van nieuw talent geborgd. De employee experience staat als een huis.

Om mobiliteit te bevorderen kunnen interne (korte) opdrachten door HR of management gedeeld worden. Medewerkers kunnen hun drijfveren en skills matchen met de omschrijving van benodigde talenten en ervaringen en indien gewenst op opdrachten reageren. Zo krijgen ze een idee van andere mogelijkheden binnen het bedrijf. Het is een laagdrempelige manier om uit de comfortzone te stappen en te ontdekken of een andere functie iets voor je kan zijn.

Bijkomend voordeel: Op deze manier ontdek je welke (onontdekte) capaciteiten je in de organisatie hebt. Vaak hebben organisaties onvoldoende inzicht op het aanwezige talent wat binnen de organisatie werkzaam is. Zo geef je invulling aan opdrachten waar je voorheen wellicht een externe voor had ingehuurd en maak je dus beter gebruik van het beschikbare potentieel in de organisatie.

Wil jij verloop terugdringen? En dat meetbaar maken?

Stuur ons je gegevens en wij nemen direct contact met je op! 

Bedankt voor je bericht. We nemen spoedig contact met je op!